Opiston vastuuhenkilönä ja kouluttajana toimii hermoratahieronnan mestari / opettaja Hilkka Kaunisvesi

Tervetuloa opiskelemaan hermoratahierojaksi

Pohjois-Suomen Hermoratahierojaopisto Oy tarjoaa hermoratahierojakoulutusta monimuotoisena opiskeluna Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Koulutus sopii sekä työssä käyville että työttömille (ei vaikuta päivärahan saantiin), koska lähiopetusta on vain yksi päivä kuukaudessa.

Koulupohjavaatimusta ei ole, vaan opiskelemaan voi tulla alalta kuin alalta. Oma motivaatio opiskeluun ja hoitotyöhön on ratkaisevaa.

Hermoratahieronta on tulevaisuuden ala, koska hoidolla on tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin tarjontaa.Mitä hermoratahieronta on?

Kokonaisvaltaista hermoratahierontaa voisi kuvailla ”akupunktioksi ilman neuloja”. Se on ihmisen koko kehon hoitoa, jossa ääreishermostoa käsittelemällä tehostetaan keskushermoston ja aivojen toimintaa ja sitä kautta vaikutetaan kehoamme säätelevien ja huoltavien elinten toimintaan. Keho käsitellään järjestelmällisesti päästä varpaisiin huomioiden pitkittäisten ja poikittaisten hermoratojen, yhteistoiminnallisten lihasten, magneettikenttien, sähköistysalueiden, vastakappaleitten ja selkäydinhermojen yhteistyö.

Miksi sairastumme?

Kun ääreishermoston toiminta heikentyy, huononee myös keskushermoston toiminta ja vähitellen ihminen voi sairastua. Kun hermotus huononee, ruuansulatuselimet eivät käytä ravinteita täysimääräisesti kehon hyödyksi eikä kehon puhdistus toimi kunnolla. Silloin kehittyy vähitellen ravitsemusvaje ja ns. omamyrkytystila. Esim. reuma on tällainen pitkäaikaisesta ravitsemushäiriöstä johtuva sairaus.

Alkuperäisessä kokonaisvaltaisessa hermoratahieronnassa otetaan huomioon aliedustuksen suhde yliedustukseen ja kun aivot näin pystyvät hallitsemaan koko kehon toimintoja niin keho pysyy tasapainossa. Tasapainoa nimitetään terveydeksi ja kehon hätähuutoja, kipuja sairaudeksi.

Miten hoidetaan?

Keho hoidetaan sormenpäillä, lujan lempeällä otteella painaen ja pyörittäen, päästä varpaisiin. Hoito tapahtuu vaatteiden päältä. Paras hoitoasu on pitkähihainen ja pitkälahkeinen alusasu, sukat jalassa. Hoitoaika on 1,5 – 2 h, jonka jälkeen olisi hyväksi levätä pari tuntia.

Aluksi on hyvä ottaa hoito noin viisi kertaa viikon välein, ns. aloituskerrat. Näin saadaan kehon omat paranemisvoimat aktivoitumaan, hermosto toimeliaaksi, kehon puhdistajat maksa ja munuaiset elpymään ja solujen sisäisen ympäristön tasapaino eli  homeostaasi palautumaan. Samalla elvytetään kehon hormonaalisesta ohjauksesta vastaavien umpieriterauhasten tasapainoista toimintaa.

Viiden aloituskerran jälkeen hoitoa jatketaan yksilöllisesti asiakkaan tilan ja vaivojen mukaan viikkojen, kuukauden tai jopa kuukausien välein. Säännöllinen hoito auttaa ihmistä pysymään kunnossa, elimistö toimii paremmin eivätkä vaivat pääse ”asettumaan taloksi”.Mitä on paranemiskriisi?

Hoito saattaa aluksi aiheuttaa muutoksen huonompaan suuntaan. Näin käy erityisesti kroonisissa sairauksissa, joissa on tyypillistä kuona-aineiden kertyminen kudoksiin. Hoito puhdistaa elimistöä, jolloin aluksi runsas kuona-aineiden poistuminen saattaa kehon erityselimet (maksa, munuaiset, keuhkot, iho) suuren työtaakan alle. Seurauksena on ns. paranemiskriisi. Oireina voi olla pahoinvointia, päänsärkyä, ihottumaa, kuume, kipuja, väsymystä, ”hiekkaa” silmissä, ripulia jne.

Paranemiskriisiin pitäisi suhtautua positiivisesti, se osoittaa että elimistössä tapahtuu jotain. Hermoratahierojan ammattitaitoon kuuluu, että hän osaa selvittää asiakkaalle miksi vaivoja voi tulla ja miksi niiden vuoksi hoitoa ei pidä keskeyttää.

Mihin vaivoihin apua hermoratahieronnasta?

Hermoratahieronnalla on saatu hyviä tuloksia moniin vaivoihin, muun muassa:


-allergiat

-astma

-epilepsia / paniikkihäiriö

-halvaantuminen

-kilpirauhasen toimintahäiriöt  

-lapsettomuus

-maksavaivat

-migreenit

-munuaisvaivat

-niska-, hartia- ja selkäkivut

-päänsäryt

-rappeutumissairaudet

-reuma

-sydänvaivat

-vatsavaivat

-vauvan koliikkivaivat

Onko hoidon esteitä?

Hoito sopii pääsääntöisesti kaikille ja kaikenikäisille, siis vauvasta vaariin. On kuitenkin muutamia poikkeuksia. Raskaus, elinsiirto ja vasta suoritettu leikkaus (varoaika 2 kk) ovat hoidon esteet.

Ei mitään ihmeparantamista!

Hermoratojen kuntoutus vaatii oman aikansa, ihmetekoja on turha odottaa. Hermoratahieronta on fysiologiaan perustuvaa hoitoa. Sillä ei paranneta sairauksia, vaan autetaan kehon omia parannusvoimia saattamaan keho takaisin normaalitilaan, jolloin sairauksien syyt poistuvat. On myös muistettava, että vaikka hoidolla on saatu hyviä tuloksia, ei hoidosta ole kaikille yhtä suurta apua. Olemme yksilöitä ja reagoimme eri tavalla.